Чим копірайтінг відрізняється від рерайтингу, наскільки значущі ці відмінності для вибору контенту для сайту?

Копирайтинг и рерайтинг: в чем разница?Для наповнення сайту текстами використовують два основних способи – копірайтинг та рерайтинг. Обидва вони націлені на отримання унікального контенту, проте мають різні методи написання. У чому ж різниця між рерайтингом та копірайтингом?

В принципі, різниця між готовим текстом тут мінімальні. Просто у разі копірайтингу автор пише текст сам, а разі рерайтингу використовує для написання інші джерела, переказуючи їх іншими словами. Чимось це нагадує шкільні уроки: твір – це копірайтінг, а викладення – рерайтінг.

Чим відрізняється рерайтинг

Вибір рерайтингу пояснюється одразу кількома причинами. Перша і для деяких власників сайтів найбільш вагома – це вартість: такі тексти коштують набагато дешевше, адже вимагають менше трудовитрат автора. Друга причина – це простота створення контенту. Рерайтеру не обов’язково навіть поверхово розумітися на темі – його завдання просто передати сенс першоджерела іншими словами. Кінцевий результат – видозмінений, унікальний текст. Сенс – той самий, а ось спосіб викладення та лексика – вже трохи інші.

Замовити крутий копірайтинг

Продажні тексти з високою конверсією
Замовити

Сайти “крадуть” один у одного новини, інформацію, опис товарів. Водночас крадіжкою рерайтинг назвати все ж таки не можна, адже першоджерело використовується не в чистому вигляді, воно змінено, перероблено. Іноді як матеріал для рерайтингу використовується відразу кілька статей, тексти компілюються, і в результаты фінішний текст набуває навіть деякі характеристики копірайтингу.

Незважаючи на формальну унікальність рерайтингу для пошукових систем, реальна користь від нього вкрай низька. Як показує практика, користувачам нецікаво читати схожі тексти, де одні й ті самі факти, і той самий сенс, де немає нічого нового. А ось де справді рерайтинг незамінний, так це для підготовки описів у картках товарів інтернет-магазину, коли окремі позиції відрізняються хіба що кольором. Дешевше й простіше буде зробити рерайт та розтиражувати його по товарам.

Чим відрізняється копірайтинг

Основним завданням копірайтингу є написання оригінального, унікального тексту, аналогів якому в інтернеті немає. Автор висловлює свої думки, ділиться власним досвідом, використовуючи оригінальну, особливу манеру написання – свій власний стиль. Він може використовувати аналітичні дані та інформацію з інших текстів, але не використовує їх для викладення.

Відмінність копірайтингу ще й в тому, що такі тексти пишуться під конкретну цільову аудиторію, а тому їхня ефективність набагато вища. Робота копірайтера більш ретельна й важка: він повинен добре розбиратися в темі, володіти термінологією і в результаті створити цікавий, оригінальний і дійсно корисний текст.

Контент для сайту можна писати по-різному – виключно самостійно або використовувати як першоджерела інші тексти. І хоча формально різниці між рерайтингом і копірайтингом немає, фактично ж такі тексти значно відрізняються один від одного. І унікальністю, якістю, і користю для сайту.

Замовити безкоштовну консультацію
Допоможемо швидко вивести сайт в топ-3

© Студія копірайтингу “Ямбус”