Пиво п’ють пінтами. Це факт, і від нього нікуди не подітися. Якщо ви жодного разу не чули це слово (чи чули, але ніколи не задавалися метою уточнити, що це та скільки) й споживаєте цей напій з кухлів, знайте – ви все одно п’єте його пінтами. Бо так прийнято.

І тут виникає важливе питання: скільки ж це в нашому традиційному (літровому) розумінні?

Так що ж таке – пінта?

Что такое пинта пиваПінта – це міра об’єму, використовувана переважно в США, Великобританії, а також в Ірландії, батьківщині запашного еля. Але варто відмітити, що величина американської пінти та пінти англійської трохи відрізняється. В середньому ж пінта – це приблизно півлітра.

А тепер докладніше:

  • 1 американська “суха” пінта = 0,551 літра;
  • 1 американська “рідка” пінта = 0,473 літра;
  • 1 англійська (ірландська) пінта = 0,568 літра.

Але, як і будь-яке явище, пінта має свою неповторну історію. З’явилася пінта як похідна від галону й склала його восьму частину. Сам же галон визначали як об’єм восьми фунтів пшениці. Пізніше галонами стали вимірювати й інші продукти – тому й така відмінність в пінтах.

У США галон перекочував в 1707 році – в якості виміру для британського вина й відтоді став основним мірилом усіх рідин. Так і з’явилася американська “рідка” пінта. Трохи пізніше з’явився “кукурудзяний” галон і, як наслідок, “сухий” галон перенісся й на усі інші сипкі продукти.

У Британії ж все було трохи інакше. Особливо після 1824 року, коли парламент ввів єдиний “імперський” галон. Він визначався як десять фунтів дистильованої води. Так і з’явилася сучасна британо-ірландська пінта.

Тепер шанувальники знаменитого ірландського еля й не менш ароматного британського пивця безсоромно можуть сказати, що п’ють пиво пінтами, а при необхідності підтвердити свої слова справою.

© Студія копірайтингу “Ямбус”

Замовити безкоштовну консультацію
Допоможемо швидко вивести сайт в топ-3